ATRACTII TURISTICE IN SIBIU SI IMPREJURIMI
Oaspetii ajunsi la noi se pot bucura, pe langa experienta imbinarii trecutului cu prezentul si de decorul deosebit al Pensiunii Rosen Villa, totodata si de frumusetea orasului Sibiu in toata splendoarea lui.
Prin urmare, va invitam la o placuta plimbare prin centrul istoric pentru a va incanta de farmecul medieval al orasului dar si pentru a descoperi multe din atractiile ascunse la prima vedere. Fiecare pas va fi o incursiune in istoria locului si o incantare arhitecturala.
Fiecare casa are istoria si culoarea ei, si fiecare muzeu va va oferi o experienta unica.
Muzee
Muzeul National Brukenthal
Întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecţiile baronului Samuel von Brukenthal şi dintr-o locaţie unică: Palatul Brukenthal.
Muzeul ASTRA
Loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală ``Dumbrava Sibiului``.
Muzeul de istorie
Cunoscută astăzi drept Casa Altemberger, după numele primului său proprietar, clădirea a fost cumpărată în anul 1545 de magistratura oraşului, devenind sediul Primăriei pentru 400 de ani (până în 1948).
Muzeul de istorie naturala
Într-o etapă, în care, naturalismul transilvănean, ca şi cel european, cunoştea o evoluţie rapidă, la Sibiu, s-a înfiinţat, în 1849 Societatea Ardeleană de Ştiinţele Naturii din iniţiativa unor intelectuali saşi, naturalişti, care-şi doreau o organizaţie în care să-şi împărtăşească pasiunea lor comună pentru natură.
Muzeul de istorie a farmaciei
Muzeul de Istorie a Farmaciei (deschis în anul 1972) reprezintă prin profilul său o raritate în peisajul muzeografic românesc dar şi european.
Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare
Muzeul de Vânătoare poartă numele uneia dintre personalităţile importante ale oraşului Sibiu la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea: colonelului August von Spiess, vânător al Casei Regale a României în timpul regelui Ferdinand I.
Muzeul de Etnografie Universala FRANZ BINDER
Inaugurat la 18 mai 1993, ca departament al Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” este primul şi, până în prezent, singurul muzeu din România a cărui activitate constă, aproape exclusiv, în a face cunoscute publicului diferite aspecte de cultură, civilizaţie şi artă ale popoarelor extraeuropene.
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească EMIL SIGERUS
Patrimoniul Muzeului „Emil Sigerus” s-a îmbogăţit de-a lungul anilor prin donaţii şi achiziţii, însumând la ora actuală un număr de 8.900 de piese, conservate în trei colecţii: port – textile - broderii, mobilier pictat şi ceramică.
Muzeul de locomotive cu aburi
Muzeul de locomotive cu aburi Sibiu a fost inaugurat in 1994 si prezinta 35 de locomotive cu aburi, 2 macarale cu aburi si 2 pluguri cu aburi fabricate intre anii 1885 - 1958
Biserici şi Catedrale
Catedrala Evanghelică
Biserica Evanghelică este una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania. A fost ridicată în sec XIV pe locul unde exista o veche biserică încă din secolul 12. Turnul bisericii are 73,34 m înălţime, este cea mai înaltă construcţie din Sibiu.
Biserica Ursulinelor
Prima biserică a fost ridicată pe acest loc de călugării dominicani în 1474 în stil gotic.
A funcţionat ca mănăstire dominicană până în 1543, când, cu ocazia reformei religioase ce a determinat trecerea unei mari părţi a populaţiei săseşti la religia lutherană, lăcaşul de cult a intrat în posesia lutheranilor.
Catedrala Ortodoxa
Ideea ridicării unei catedrale ortodoxe în oraşul de reşedinţă al Mitropoliei-Sibiu, a aparţinut, mai întâi, marelui mitropolit Andrei Şaguna, care printr-o circulară trimisă în eparhie în preajma Crăciunului anului 1857, după ce în toamna aceluiaşi an a obţinut aprobarea Împăratului Franz Joseph I, îi îndemna pe preoţi şi pe credincioşi să contribuie la ridicarea catedralei.
Biserica Catolică
Biserica parohială romano-catolică ``Sf. Treime” a fost construită de iezuţi între anii 1726-1733 în spiritul barocului timpuriu vienez.
A fost sfinţită în 13 septembrie 1733 de către episcopul Transilvaniei Gregor von Sorger.
Turnul care este detaşat de navă a fost terminat în 1738 şi are patru nivele înalte şi o cupolă.
Turnul Bisericii Romano-Catolice măsoară 47 metri şi adăposteşte trei clopote masive şi un ceas cu două cadrane.
Cele trei clopote au fost montate prima dată în sec. XIX.
Biserica Franciscană
Biserica gotică sprijinită de contraforturi, a fost construită în sec. XV. Unele surse indică faptul că iniţial a aparţinut ordinului clarisselor (călugăriţe franciscane /``Graue Nonnen``), dar există şi varianta ridicării bisericii de către călugăriţele dominicane (``Schwarze Nonnen``).
Biserica Reformată (Calvinistă)
Biserică - sală cu absidă semicirculară nedecroşată şi turn în vest.
Edificiu cu faţadă îngustă, portal simplu, ancadrament dreptunghiular din piatră surmontat de un panou cu inscripţie, datată în 1786, iar deasupra acestuia, un fronton triunghiular cu o rozetă în timpan.
Biserica are un plan caracteristic baroc, are o singură hală, cu absida semicirculară, iar pe faţada principală de vest turnul este înglobat în corpul navei.
Biserica Azilului
Este o biserică hală construită integral din cărămidă cu cor pătrat şi sanctuar poligonal, flancat în sud de o încăpere, iar în nord de două încăperi, pe două niveluri. În 1760 se termină de renovat biserica primind aspectul de astăzi.
Nava biserici este împărţită într-o navă centrală şi două colaterale, prin 4 travei de arcade sprijinite pe pilaştrii. Nava centrală e acoperită cu boltă cilindrică cu penetraţii în cruce.
Sinagoga
Sinagoga este formată dintr-un singur corp de clădire de plan dreptunghiular. Faţada este neogotică dar în partea superioară a acesteia apare o friză de triforii neoromanice. Interiorul are un aspect bazilical cu trei nave încălecate de tribune cu arcade în formă de triforii, iar tavanul este casetat, oarecum în spirit neorenascentist.
Atractii turistice din imprejurimile Sibiului
Cetatea de la Cisnadioara
Biserica este compusă din trei nave şi e înconjurată de un zid de incintă care se desfăşoară de-a lungul platoului dealului Mihail (de aici îi provine şi numele în germană al localităţii - Michelsberg - Dealul lui Mihai). Ceea ce diferenţiază biserica de altele de acest fel din Transilvania este că nu a suferit prea multe modificări ulterioare.
Paltinis
Staţiune turistică permanentă, situată în Carpaţii Meridionali, pe versantul nord-estic al Munţilor Cindrel, la 35 de km.distanţă de Sibiu, de care, de altfel, şi aparţine, Păltinişul este cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune din România.
Ocna Sibiului
Denumită şi “Litoralul Ardealului”, staţiunea turistică permanentă Ocna Sibiului este situată la 17 km. distanţă de Sibiu şi dispune de numeroase lacuri saline, unele dintre ele declarate monumente ale naturii. Aşezată în partea de nord a Depresiunii Sibiului, la altitudinea de 408 metri, într-o regiune înconjurată de dealuri acoperite cu păduri de stejar, Ocna Sibiului are adânci rădăcini în istorie.
Transfagarasan - Balea
Transfagarasanul este unul dintre cele mai celebre drumuri din Romania, si chiar si din Europa, datorita inaltimii la care a fost construit, a peisajelor superbe si a numeroaselor serpentine. Drumul este spectaculos pentru ca strabate muntii Fagaras, cei mai inalti munti de la noi din tara, astfel Transfagarasanul atinge o altitudine de 2042 de metri, fiind al doilea drum din Romania ca altitudine, dupa Transalpina.
Biserica fortificată de la Cisnădie
Biserica, ce purta la începuturi hramul Sfintei Walpurga, a fost construită în secolele XII-XIII, în stil romanic. Fortificaţia care înconjoară biserica a fost ridicată între 1430-1530, aceasta fiind construită din două curtine concentrice întărite de turnuri, bastioane şi şanţuri cu apă. În partea de sud-vest a bisericii a fost înglobată, într-un turn de apărare, o capelă circulară.
Biserica fortificată de la Cristian
Autorităţile doreau să construiască o biserică cât mai puternică care să reziste vremii şi atacurilor nemiloase, dar care să se şi încadreze arhitecturii moderne a vremii. Astfel, însuşi vestitul pietrar Andreas Lapicida, cunoscut în această parte a Transilvaniei pentru măiestria sa, a fost însărcinat cu realizarea lucrărilor.
Rasinari
La 12 km de Sibiu pe drumul spre Păltiniş, legat de Sibiu şi printr-o linie de tramvai care strabăte pădurea Dumbrava, ţi se dezvăluie privirii Răşinariul, cea mai mare comună margineană situată la confluenţa râului Steaza cu pârâul Sibişel la o altitudine de 573.
Gura Râului
Secole de-a rândul, gurănii au convieţuit alături de natura înconjurătoare...păi cum să fi locuit ei aici fără munţii împăduriţi sau râul Cibin? Adevărata „mană cerească” în Gura Râului a fost piatra de râu dură, bună pentru construcţii. Lucrul acesta l-au ştiut şi autorităţile habsburgice pe la 1700. Dornice să fortifice zidurile burgului Sibiu au construit un canal navigabil pe râul Cibin şi, cu ajutorul gurănilor, aduceau pe plute pietre de râu şi lemn până la zidurile cetăţii.
Resedinta de vara a baronului Brukenthal - Avrig
Reşedinţa de vară a baronului Brukenthal se află în centrul orăşelului transilvănean Avrig, la o distanţă de 20 km de Sibiu, la poalele Carpaţilor Meridionali. La prima privire, proprietatea pare scufundată în somnul Frumoasei adormite. Dar e doar o iluzie: Reşedinţa de vară este o bijuterie a istoriei culturii şi un parc de excepţie.